top of page

SOPRANO

„Az igazságnak ereje van és az hat a közönségre”

– interjú Molnár Ágnes operaénekessel

Bodó Mária - 2018 - részlet

Molnár Ágnessel Budapesten, egy kávézóban találkozunk. Vidáman, mosolyogva érkezik, a tőle megszokott módon. Ágit évekkel ezelőtt ismertem meg. Akkor még mindketten egyetemisták voltunk, ő a Zeneakadémia hallgatója, de már akkor folyamatosan érkeztek a hírek sikereiről: Győri Nemzeti Színházban és a Budapesti Operettszínházban lép fel, külföldön koncertezik. Aztán alig telt el pár év, a Magyar Állami Operaház színpadán és plakátjain lehetett látni, nemzetközi sikereiről és fellépéseiről kérdezték rádióban és tévében - a dunaszerdahelyi származású operaénekest, akinek gyerekkori zenetanárai nem hitték el, hogy ő tényleg operaénekes szeretne lenni. Túl távoli és talán merész célnak tűnt innét, Csallóközből… Ma már az amerikai közönség is ismerheti nevét, decemberben a klasszikus zene „templomaként” jegyzett, New York-i Carnegie Hall koncerttermében lépett színpadra. 

Dunaszerdahelyen születtél, ott nőttél fel. Felvetődik a kérdés: honnét jött egyáltalán az indíttatás, hogy operaénekes legyél? Feltételezem, hogy nem az Operába jártatok vasárnaponként…

"Azt hiszem, operát én csak középiskolában láttam először életemben, Győrben, ahol konzervatóriumban tanultam. Állítólag óvódásként nagyon szép hangom volt, és egyszer felálltam egy székre és azt mondtam, hogy én énekesnő leszek! Nyilván akkor még nem tudtam, hogy milyen énekesnő. Elkezdtem járni zeneiskolába, de akkor még nem lehetett olyan fiatalon éneket tanulni, így beírattak zongorára. Borzasztóan tehetségtelen voltam. (kacag) Hogyha el kellett zongorázni egy nehezebb szólamot, akkor inkább beénekeltem. Akkor javasolta bölcsen az  akkori igazgatónő, hogy mi lenne, ha inkább énekelni tanulnék.."

Azt gondolom, hogyha valaki Magyarországon operaénekesnőnek készül, akkor elsődlegesen a Magyar Állami Operaházba készül. Ez volt a cél? Ez lebegett a szemed előtt, hogy Budapesten fogsz élni és az Operaház színpadán fogsz fellépni?

"Nyilván, ez volt a legnagyobb álmon. Persze, amikor középiskolás voltam, akkor még csak addig láttam, hogy én a Zeneakadémiára akarok járni. Még az is olyan lehetetlen dolognak tűnt, hogy engem Dunaszerdahelyről felvegyenek a Zeneakadémiára..." 

És hogy sikerült az álmot valóra váltani? Hogyan lettél az Operaház magánénekese?

"Tallér Zsófia írt egy  gyönyörű meseoperát, a Leánder és Lenszirmot. Lenszirom szerepére kerestek fiatal énekesnőt. Az egyik kollégám, akivel korábban együtt énekeltem kortárs operákban, javasolt a zeneszerzőnőnek. Meghallgattak, aztán egyszercsak felhívtak, hogy felkérjenek a szerepre. Persze, leírhatatlanul boldog voltam! Rögtön főszereppel kezdeni!"

Mindez csak pár éve történt, a tavalyi éved pedig már a nemzetközi sikerekről szólt. Olaszországban és New Yorkban is felléptél. A new york-i Carnegie Hall pedig a világ egyik legjelentősebb koncerthelyszíne, ha nem a legjelentősebb. Színpadán fellépni, mindenkinek, aki zenei pályán van, egy álommal ér fel.

"Igen, és azt gondoltam korábban, hogyha az életemben nem is jön el egy ilyen csúcspont, az sem baj. Tényleg, hatalmas dolognak éltem meg. Úgy voltam vele, hogy majd elhiszem, ha hazajövök, és látok egy-két fotót a telefonomon, hogy tényleg ott voltam... :)
Valóban nagyon jól sikerült a tavalyi év, mert mindezek előtt még az évad elején a Figaro házasságában elénekelhettem Susanne szerepét, ami az operatörténetben – a Wagner-művek kivételével – az egyik leghosszabb női főszerep. Gyakorlatilag végig kell énekelni egy háromórás operát."

Majd októberben jött a trieszti fellépés…

"Az egy kortárs ősbemutató volt, ami azért is volt különleges, mert amikor egy zeneszerző megír egy művet, akkor megpróbálja elképzelni már a zeneszerzés közben, hogy kire is írja. És hogy ez a választás rám esett, egy számára külföldi szopránra, akit nem is ismert, ez tényleg nagy dolog."

Te nem is ismerted korábban személyesen a zeneszerzőt?

"Nem, nem ismertem. Ő hallott engem, és az én hangomra kezdte írni. Mondogatták nekem többen is, hogy lesz ez a koncert, és hogy az én hangomra írja a művet a szerző, de nem gondoltam, hogy ez tényleg megvalósul. Aztán egyszercsak megérkezett a kotta!"

A New York-i felkérés hogyan talált meg?

"New York is ennek a vonzata, az olaszországi szerepléseimnek, ugyanis egy olasz zeneszerző, Alfredo Finzi apropóján volt koncert. 1937-ben Aldo Finzi első helyezett lett a milánói Scala operaíró pályázatán, megnyerte ezt a versenyt az operájával, majd szomorú okok miatt soha sem mutatták be a művet. 2012-ben volt belőle egy koncertszerű előadás Olaszországban, most szeretnék Aldo Finzi nevét ismét ismertté tenni, azt pedig úgy lehet, ha a Carnegie Hallban mutatják be az operáját."

Érdekes, hogy a színészvilágban már kikopott, hogy a színésznőket dívaként jellemezzék, az operavilágban viszont ez nagyon is él. A „díva” megmaradt az operaénekesnők állandó jelzője. Te szereted ezt a szerepet?

"Én ezzel nem foglalkozom, de az igaz, hogy mindig is királylányos voltam. Ez a világ mindig vonzott. A színházban minden nap más mese főhősnője lehetek, és néha nagyon nehéz elengedni, ahogy lejövök a színpadról.. Le kell vennem a királylány ruhámat és nem mehetek haza a koronámban, hintón. (kacag)"

Ha végignézel az eddig megtett úton, milyennek látod? Kifelé nyilván a sikerek, a csillogás látszik, de mi van mögötte?

"Ez egy nagyon nehéz pálya. Voltak nagyon nehéz időszakok, kudarcok. Sokszor van olyan, amikor az ember csak saját maga tud önmagában hinni. Volt olyan időszak, amikor azt éreztem, hogyha én nem hiszek magamban, akkor más nem hisz. 
Az operaéneklés iszonyú nehéz munka is a káprázat mellett, amit ad, és amivel adhatunk."

Szerinted minek köszönheted, hogy idáig eljutottál?

"Rengeteget gyakorolok. Amikor megkapok egy dalt, áriát, szerepet, azt addig nyúzom technikailag, hogy amikor a színpadra állok, a technikára már egyáltalán ne kelljen figyelni. Akkor arra törekszem, hogy az a lehető legőszintébb legyen. Szerintem az a legfontosabb, hogy amikor valaki kiáll a színpadra, akkor az, amit ad, az igaz legyen. Mert az igazságnak ereje van és az hat a közönségre."

RÓLAM

bottom of page